Vitamine D

Wanneer ik u vertel dat u voldoende vitaminen moet binnen krijgen zult u hoogstwaarschijnlijk niet raar op staan te kijken. Echter zijn er zoveel verschillende vitaminen en mineralen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel besteed ik de meeste aandacht aan vitamine d en waarom het zou belangrijk is dat u voldoende van deze vitaminen binnen krijgt.

Vitamine D is een vitamine dat voornamelijk door het lichaam wordt opgenomen door de zon. Dit artikel is geschreven in de zomer van 2015 waarbij we een aantal prachtige dagen achter de rug hebben. De meeste mensen hebben voornamelijk het strand opgezocht om lekker af te koelen en daarbij hebben zij veel vitamine D opgenomen. Maar wat nou als het winter is? Dan schijnt over het algemeen de zon niet en hoe kom je dan toch aan voldoende vitamine D.

Vitamine D maakt ons lichaam in principe zelf aan. Echter heb je daar wel de zon bij nodig. Als ik het over fotosynthese heb denkt u waarschijnlijk gelijk aan de biologie lessen die u heeft gehad. Wellicht is het voor u wat langer geleden en daarom een opfrissertje. Fotosynthese zorgt ervoor dat de zonnestralen worden omgezet in energie. Dit proces gebeurd voornamelijk bij planten en andere organismes. Nu denkt u waarschijnlijk: “Ik had een hele andere voorstelling van vitamines” en daar ga ik u ook geen ongelijk in geven. Vitamine D is niet zomaar een vitamine maar een uitzonderlijke. Het lijkt namelijk erg veel op hormonen zoals bijvoorbeeld cholesterol. Cholesterol is op zich zelf trouwens geen gevaarlijke iets wat daarentegen wel wordt beweerd. In een artikel zal daar meer aandacht aan geschonken worden.

Wat doet vitamine D met ons lichaam?

Ik zou zeggen: kijk is om u heen tijdens de zomer. Wat ziet u? Waarschijnlijk blijdschap, blije gezichten en er wordt waarschijnlijk gelachen. Wanneer u dat vergelijkt met de mensen om u heen tijdens de winter zal de blijdschap veel minder aanwezig zijn. De zon zorgt nou eenmaal voor een “gelukkig” gevoel. Waarschijnlijk ook omdat het wordt geassocieerd met de zomervakantie waar u bijvoorbeeld aan het strand ligt. Heerlijk!

Naast dit gelukkige gevoel zorgt het er ook voor dat onze botten er van groeien. Wanneer u een tekort aan vitamine D heeft zult u daar ernstige klachten van onder vinden. Daarnaast is vitamine D een onderdeel van ons immuunsysteem en zal het onder andere ontstekingen remmen.

We krijgen te weinig zonlicht

We krijgen met ze allen te weinig zonlicht. Dat levert verschillende problemen op. Dat wil echter niet zeggen dat u de hele winter op vakantie zou moeten gaan vanwege het zonlicht (al zou dat wel lekker zijn). Er zijn namelijk nog al wat supplementen op de markt die de vitamine D prima kunnen aanvullen.

Vergelijk op het internet de verschillende supplementen met elkaar en kijk dan ook naar alle kunstmatige toevoegingen. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden en dan heeft een u supplement gekocht die in de winter kunt nemen. Zodoende krijgt u alsnog voldoende vitamine D binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *